Digitalisering
>Hoe houden we dit vast?
In de coronacrisis zijn veel mooie digitale initiatieven ontstaan. Om te voorkomen dat die weer langzaam verdwijnen, moeten ziekenhuizen een stevige ambitie formuleren, vindt Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie Nederland: alle ziekenhuizen moeten binnen vijf jaar hybride worden. Patiënten moeten hun arts zowel digitaal als in het ziekenhuis kunnen zien. In de coronacrisis zag je de digitale initiatieven razendsnel uit de grond schieten.
Wat zeiden de deelnemers hierover?
>Rob Dillman, voorzitter Raad van Bestuur Isala, vertelt dat in het Isala Ziekenhuis digitale zorg een enorme versnelling heeft doorgemaakt, met als doelstelling 25% digitale zorg in 2022.
Het Longfonds richtte het digitale Coronaplein op, voor het gros van de contacten, vertelt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. ‘Zo besparen we 18 miljoen wachtkamerkilometers en tegen elkaar aan hoesten per jaar. Als het goed blijft werken, kunnen andere patiënten erbij aansluiten. We kunnen zo duizenden covid-patiënten behandelen.
Henk Gerla, lid Raad van Bestuur Zorg en Zekerheid, geeft aan dat we in de sector eindelijk voor elkaar hebben gekregen dat huisartsen gegevens kunnen delen met de seh. ‘Laten we dat inderdaad vasthouden.’
Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie Nederland hoorde half juli al dat veel initiatieven werden afgeschaald. De bekostiging van online consulten is onzeker. Bovendien heb je deskundige mensen nodig, je moet je organisatie aanpassen. ‘Digitalisering is net als ukelele spelen. Het eerste begin is makkelijk, maar daarna moet het in je systeem komen.
Gita Gallé, lid Raad van Bestuur Prinses Maxima Centrum, stelt voor regionaal te innoveren en dat te ondersteunen met een landelijke aanpak. ‘Dat werkte tien jaar geleden met het tegengaan van sterfgevallen in de zorg.’
Marian Kaljouw, voorzitter Raad van Bestuur NZa ontkent met klem dat haar organisatie digitale zorg niet financiert. ‘Wij zijn groot voorstander van digitale zorg.’
Hybride ziekenhuizen zijn beter voor de patiënt, het spaart wachtkamerkilometers en je kunt als arts het proces na een operatie beter monitoren. ‘Het is afhankelijk van goede wil en inzet’, zegt Veldman.
Marc Seelen, CIMO en nefroloog UMCG, heeft moeite met de generieke oproep en de verplichting die daarin zit. ‘Laat ziekenhuizen zelf beslissen hoeveel zorg ze digitaliseren’.
Sjaak Wijma, voorzitter Raad van Bestuur Zorginstituut Nederland, vat de discussie samen en komt tot een conclusie die breed gedeeld wordt: ‘Volgens mij kunnen we borgen wat er goed gaat. De vraag is: wat houdt het tegen? Ik denk dat het belangrijk is dat we geen kaarten tegen de borst houden. Dat vraagt ook in de toekomst leiderschap van iedereen.’
Egge van der Poel, clinical data scientist Erasmus mc en JADS, wil de discussie over beeldbellen in een breder perspectief plaatsen: het gaat erom dat alle zorgverleners de beschikking krijgen over dezelfde data. De coronacrisis heeft dat helaas niet bewerkstelligd. Daarom moeten dataspecialisten in ziekenhuizen de krachten bundelen om dit voor elkaar te krijgen. Een gespecialiseerde opleiding voor dataspecialisten in de zorg kan dit faciliteren. Verschillende zorgbestuurders zijn enthousiast en maken afspraken over de eerste stappen in dit proces.
"Om innovatie en ditigalisering te bevorderen weken wetenschap, zorg en techniek steeds vaker intensief samen. "
Johan van Baardwijk, marktdirecteur Healthcare, ENGIE
Organisatie
>Een initiatief van:
>Over Blommestein Groep
Blommestein Groep ontwikkelt geïntegreerde ontmoetingsconcepten voor het duurzaam verbinden van publieke en private organisaties op het hoogste niveau. We richten ons hierbij op het op structurele en dynamische wijze informeren en enthousiasmeren van topbestuurders, topambtenaren en professionals met als doel draagvlak te creëren voor vernieuwing door:
• het vergroten van betrokkenheid
• het opbouwen van vertrouwen en
• het mobiliseren van creativiteit