• slide
  • slide
  • slide

Denkkracht

van buiten

Het Ingendael Discours bespreekt de impact van actuele ontwikkelingen en daagt de aanwezigen uit om over elkaars grenzen heen op zoek te gaan naar synergie. Patiëntgerichte en toekomstbestendige kwaliteitszorg vraagt om een fundamentele herbezinning op samenwerking en innovatie; binnen en buiten het ziekenhuis, cross-sectoraal en samen met nieuwe stakeholders. De transitie naar een innovatief en maatschappelijk renderend zorglandschap is complex en daarom brengen we, naast de medisch-inhoudelijke expertise van bestuurders en specialisten, ook thought leaders van buiten de directe invloedssfeer van de zorg in: de zgn. ‘denkkracht van buiten’.

Corporate Leaders

Wilco Bothof
Wilco Bothof
Partner healthcare & life sciences Eraneos
“Stel, het ziekenhuis draait goed. Patiënten geven een hoge waardering, de vakgroepen zijn tevreden en het EPD is op orde. What's next? Kunnen de medische uitkomsten worden verbeterd met AI en een analytics platform in de cloud? En kunnen kostenbesparingen worden gehaald door zorgpaden door de regio heen te gaan organiseren? Het is tijd om aan de volgende golf van verbeteringen in de zorgsector te werken.”
Vinood Mangroelal
Vinood Mangroelal
Executive Vice President KPN Health
Vinood Mangroelal (46), Directeur van KPN Health: "We staan voor de uitdaging om zorg steeds meer rondom de patiënt of cliënt te organiseren en daarbij speelt digitalisering een cruciale rol. Digitalisering biedt ons de mogelijkheid om passende zorg van hoge kwaliteit te bieden, tegen lagere kosten en op een plaatsonafhankelijke manier. Het stelt ons in staat om zorg dichterbij onze patiënten te brengen en zo ons zorgstelsel op de lange termijn te verbeteren. Ik ben ervan overtuigd dat digitalisering niet alleen een belangrijke tool is, maar zelfs een bittere noodzaak om ons kwalitatief goede zorgstelsel overeind te houden.”
Frank van Berkel
Frank van Berkel
Partner Morgens
"Betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede zorg. Dat is de uitdaging waar we op dit moment voor staan. Urgentiebesef is er inmiddels wel. Toch is het nodig om heel stevig te versnellen in veranderen en innoveren. Niet allemaal zelf het wiel uitvinden, meer gebruik maken van elkaar expertise en geleerde lessen, intensief betrekken van medewerkers, verstevigen van (regionaal) samenwerken: het is allemaal nodig en we hebben geen tijd te verliezen. Cruciaal daarbij is dat zorgorganisaties hun eigen belangen opzij gaan zetten en dat we heilige huisjes niet langer sparen. Denken en handelen vanuit maatschappelijke waarde is daarbij een cruciaal uitgangspunt."
Arlette Stierman
Arlette Stierman
Solutions Leader Philips Benelux Philips
Arlette werkt aan strategische samenwerkingen met ziekenhuizen om die te helpen transformeren en innoveren op een duurzame manier.
Anja van Balen
Anja van Balen
Sector banker Healthcare ABN AMRO
"Denk klein, en bedenk wat je voor de ander kunt betekenen. Bij de discussies rondom Iza merk ik dat er vooral gedacht wordt aan integrale oplossingen voor de hele regio, en de taken die een ander kan overnemen zodat de eigen organisatie zonder noemenswaardige veranderingen door kan gaan. Bepalen wat je zelf kunt doen om de zorgtaak van de anderen te verminderen is een verfrissend uitgangspunt waardoor de blik op de verandernoodzaak kan kantelen."
Ad Antonisse
Ad Antonisse
Directeur market access en external affairs AstraZeneca
"Het Nederlandse zorgstelsel is nog altijd één van de besten ter wereld. Maar maatschappelijke vragen over de duurzaamheid en toekomstbestendigheid van onze gezondheidszorg worden groter en urgenter. Hoe houden we innovatieve zorg – preventie, diagnostiek en behandeling – ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar? Door data, kunstmatige intelligentie (AI) en technologie in te zetten kunnen we beter begrip krijgen van de ziekten die we willen behandelen, sneller onderzoek doen en eerder begrijpen hoe medicijnen in de dagelijkse realiteit verschil maken. Zo werken we aan effectieve en doelmatige zorg. Voor patiënten van vandaag, morgen én overmorgen."
Gerrit Timmer
Gerrit Timmer
Chief Science Officer, Emeritus hoogleraar bedrijfseconometrie VU ORTEC
"Preventie en personalised medicine. Het biedt mogelijkheden om de kwaliteit van de zorg te verhogen tegen lagere kosten. Data science en kunstmatige intelligentie kunnen hier - in goede samenwerking met medisch specialisten – een belangrijke bijdrage leveren. Goede kansrijke initiatieven zijn er voldoende, maar het vermogen van de sector om kansrijke innovaties grootschalig uit te rollen en zo velen te laten profiteren is gering. Aan energie en geld dat wordt besteed aan eerste stappen en pilots is geen gebrek. Maar ook na een goede start die veel hoopt geeft voor de toekomst, lopen vele initiatieven dood bij een gebrek aan structuur en doorzettingskracht. We kunnen belangrijke stappen zetten naar goede en betaalbare zorg als we hier verbetering in brengen."

Organisatie

Een initiatief van:

Over Blommestein Groep
Blommestein Groep ontwikkelt geïntegreerde ontmoetingsconcepten voor het duurzaam verbinden van publieke en private organisaties op het hoogste niveau. We richten ons hierbij op het op structurele en dynamische wijze informeren en enthousiasmeren van topbestuurders, topambtenaren en professionals met als doel draagvlak te creëren voor vernieuwing door:

•       het vergroten van betrokkenheid
•       het opbouwen van vertrouwen en
•       het mobiliseren van creativiteit