• slide

Denkkracht

van buiten

Het Ingendael Discours bespreekt de impact van actuele ontwikkelingen en daagt de aanwezigen uit om over elkaars grenzen heen op zoek te gaan naar synergie. Patiëntgerichte en toekomstbestendige kwaliteitszorg vraagt om een fundamentele herbezinning op samenwerking en innovatie; binnen en buiten het ziekenhuis, cross-sectoraal en samen met nieuwe stakeholders. De transitie naar een innovatief en maatschappelijk renderend zorglandschap is complex en daarom brengen we, naast de medisch-inhoudelijke expertise van bestuurders en specialisten, ook thought leaders van buiten de directe invloedssfeer van de zorg in: de zgn. ‘denkkracht van buiten’.

Corporate Leaders

Wilco Bothof
Wilco Bothof
Partner healthcare & life sciences Eraneos
'Op de rem trappen’ is niet nodig. De potentie voor verbeteringen zit in de ziekenhuizen zelf: met de huidige bezetting meer werk te kunnen doen. De drie succesfactoren zijn: gebruik maken van standaard procesvoering in IT-systemen zonder maatwerk, inzet van (gen)AI om tot optimalisaties te komen, en competence centers opzetten tussen ziekenhuizen om kosten te delen en ervaringen te versnellen. In onze adviespraktijk zien we nog veel wielen die tegelijkertijd worden uitgevonden. Verder is de potentie te vinden in een regiozorg business model waarin procesoptimalisatie plaatsvindt in de keten, ondersteund door een medisch servicecentrum.
Olaf Hendriks
Olaf Hendriks
Managing Director Ascom
‘Bringing data to life’. Door de vergrijzing loopt het tekort aan zorgmedewerkers de komende jaren flink op. Technologie op het gebied van bewaking van patiënten genereert elk jaar meer data, een ontwikkeling die exponentieel blijft groeien. We belasten de zorgprofessional met een overload aan data en alarmen. Hoe kunnen we de zorgprofessional minder stress bezorgen en effectiever laten werken met uitsluitend relevante informatie? Hoe kunnen we vrijheid van zorg voor de patiënt, stimuleren door de inzet van nieuwe technologie? We moeten samen aan de slag met data en A.I. om onze acute processen eenvoudiger te maken.
Léon Kempeneers
Léon Kempeneers
Managing Director Phlips Benelux
“De uitdaging voor de gezondheidszorg is het tekort aan personeel en tegelijk de vraag naar meer zorgcapaciteit in de toekomst. Het is mijn overtuiging dat de medische technologie sector een grote bijdrage kan leveren aan de oplossing met technologie maar ook met onze kennis en professionals. Het is van belang dat we als zorgsector beter samenwerken, dat houdt in dat technologiebedrijven in een eerder stadium betrokken worden en niet alleen als leverancier gezien worden. Zo kunnen we samen de juiste mensgerichte technologie ontwikkelen en implementeren.”
Martijn Nap
Martijn Nap
General Manager IQVIA
"Om de zorg duurzaam toegankelijk te houden, met behoud van kwaliteit, is het belangrijk om te leren van de beschikbare inzichten. Nederland staat in de Europese top wat betreft versnippering van het zorg datalandschap. Om relevante zorginzichten te genereren, zal het dus nodig zijn om de vele verschillende bronnen met elkaar in verband te brengen; bronnen in het zorgstelsel, en bronnen in het sociale domein. Daarnaast is een cultuuromslag nodig; van ‘concurreren met behulp van eigen data’ naar ‘samenwerken met behulp van gecombineerde data’. En vooral; ongemakkelijke en confronterende inzichten onder ogen willen zien, en vervolgens daarover in dialoog treden, in plaats van meteen overgaan op afstraffen. De sleutel tot deze omslag is: nieuwsgierigheid."
Ad Antonisse
Ad Antonisse
Directeur market access en external affairs AstraZeneca
"Het Nederlandse zorgstelsel is nog altijd één van de besten ter wereld. Maar maatschappelijke vragen over de duurzaamheid en toekomstbestendigheid van onze gezondheidszorg worden groter en urgenter. Hoe houden we innovatieve zorg – preventie, diagnostiek en behandeling – ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar? Door data, kunstmatige intelligentie (AI) en technologie in te zetten kunnen we beter begrip krijgen van de ziekten die we willen behandelen, sneller onderzoek doen en eerder begrijpen hoe medicijnen in de dagelijkse realiteit verschil maken. Zo werken we aan effectieve en doelmatige zorg. Voor patiënten van vandaag, morgen én overmorgen."
Patrick Filius
Patrick Filius
Oprichter Impact Stewards
"Pakken we door of trappen we op de rem? Ik geloof dat we het beter kunnen doen. Beter voor de patiënt, de maatschappij en de planeet. Door de toegankelijkheid, betaalbaarheid, en duurzaamheid van de zorg te verbeteren. Ik wil deze verandering ondersteunen én stimuleren, samen met onze Impact Stewards. Doorgewinterde experts in de zorg en life sciences. Samen overzien we het gehele zorgsysteem: van medische innovatie tot zorg voor de patiënt. Wij pakken door met onze sectorkennis, adviesvaardigheden en transformatie expertise. Samen."

Organisatie

Een initiatief van:

Over Blommestein Groep
Blommestein Groep ontwikkelt geïntegreerde ontmoetingsconcepten voor het duurzaam verbinden van publieke en private organisaties op het hoogste niveau. We richten ons hierbij op het op structurele en dynamische wijze informeren en enthousiasmeren van topbestuurders, topambtenaren en professionals met als doel draagvlak te creëren voor vernieuwing door:

•       het vergroten van betrokkenheid
•       het opbouwen van vertrouwen en
•       het mobiliseren van creativiteit