• slide
  • slide

Terugblik

De patiënt als CEO van zijn zorg

Ingendael Discours 2017

31 mei 2017 t/m 2 juni 2017, Huize Bergen te Vught

Dokters en ziekenhuizen richten zich vooral op 'het ware': op diagnose en behandeling volgens de richtlijnen. Patiënten vinden echter ook ‘het goede’ en ‘het schone’ belangrijk, bijvoorbeeld de vertrouwensrelatie met een specialist. Als patiënten meer CEO van hun eigen zorg gaan worden, dan wordt ‘het goede’ en ‘het schone’ net zo belangrijk als ‘het ware’.

 

Dat was een conclusie van het Ingendael Discours 2017, een driedaagse studiereis waarin ziekenhuisbestuurders, verzekeraars en andere stakeholders uit de zorg in een zomerse setting met elkaar van gedachten wisselden. Tijdens inspirerende inleidingen en levendige discussies kwamen allerlei onderwerpen aan bod die ziekenhuisbestuurders bezighouden. Zoals zinnige zorg en kwaliteit.

 

 

Met dank aan Facilicom BV die partner was van ID2017.

Lees een uitgebreid verslag over het Ingendael Discours in het e-magazine »

Deelnemers

Erik Gerritsen
Secretaris-Generaal
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Michel Dutrée
Algemeen Directeur
Assistis
Marja Weijers
Voorzitter Raad van Bestuur
Laurentius Ziekenhuis
Henk Gerla
Lid Raad van Bestuur
Zorg en Zekerheid
Vincent Buitendijk
Raad van Bestuur
Libra Revalidatie & audiologie
Guido Zonneveld
CIO
Jeroen Bosch Ziekenhuis
Monique Verdier
Lid Raad van Bestuur
Groene Hart Ziekenhuis
Renée Barge
Lid Raad van Bestuur
Haaglanden Medisch Centrum
Aernout Somsen
Algemeen Directeur / Cardioloog
Cardiologiecentra Nederland
Yvonne van Rooy
Voorzitter
NVZ vereniging van ziekenhuizen
Jan Kremer
Hoogleraar Patiëntgerichte Innovatie IQ Healthcare
Radboudumc
Henk Veeze
Voorzitter Raad van Bestuur
Diabeter Nederland B.V.
Peter Kapitein
Coördinator Projectleiding en Patiënt Advocate
De Nederlandsche Bank
Michael Rutgers
Algemeen Directeur
Longfonds
Jan Robat
Head of Data Quality Management
ABN AMRO
Marco van Ooijen
Sector Directeur Healthcare
ABN AMRO
Michel Rudolphie
Vmg. Directeur Bestuurder KWF Kankerbestrijding
.
Michel Galjee
Voorzitter Raad van Bestuur
Gelre Ziekenhuizen
Dominique Vijverberg
Algemeen Directeur
Stichting IZZ
Peter Bennemeer
Algemeen Directeur
Ziekenhuis Bernhoven
Saskia Baas-Van Leeuwen
Directeur Publieke Gezondheid
Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) Rotterdam-Rijnmond
Paul de Schipper
Voorzitter Raad van Bestuur
Emergis
Christiaan Hoff
Chirurg
Zorgpartners Friesland - Medisch Centrum Leeuwarden
Philipp Jan Flach
CEO
Logex
Eric Rikkert
Lid Raad van Bestuur
Medisch Spectrum Twente
Marc van Hagen
Directeur Business Development Zorg
Facilicom
Marjolein de Jong
Bestuurder / Chirurg
Alexander Monro Ziekenhuis
Daan Rooijmans
Senior Manager Zorginkoop
CZ Zorgverzekering
Martijn van Mourik
Technisch Geneeskundige
Amsterdam UMC / locatie AMC
Martijn Wiesenekker
Lid Raad van Bestuur
Diakonessenhuis
Detlef Loppow
CEO
Martini-Klinik
Eric Kroon
Lid Raad van Bestuur
Deventer Ziekenhuis
Huib Cense
Vice-voorzitter
Federatie Medisch Specialisten
Olivier Gerrits
Directeur Zorginkoop
Zilveren Kruis
Patrick van de Mosselaer
CEO Doctena Belgium
Doctena
Ties Eikendal
SEH-arts
Radboudumc
Pim Vos
CEO Eurocept Homecare
Eurocept
Geert van de Laar
CEO
Facilicom
Petra Oldengarm
Director Cyber Security
Hoffmann Bedrijfsrecherche BV
Jan Berkelmans
Directeur Zorg
ONVZ Zorgverzekeraar
Toon meer deelnemers

Sfeerimpressie

Een reis door de beelden

In 2,5 dag hebben zo'n 35 zorgbestuurders zich laten inspireren door actualiteitendialogen, interviewestafette, lezingen, ronde tafelsessies, een rondvaart op de Dieze en verschillende informele netwerkmomenten. U treft hier een impressie in beeld aan. 

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

VIDEOVERSLAG

Recensies

Peter Kapitein
Coördinator Projectleiding en Patiënt Advocate, De Nederlandsche Bank
“Het Discours was zeer inspirerend en enthousiasmerend. De deelnemers zaten er op een uitzondering na allemaal goed en actief in. Er werd goed gediscussieerd en er waren forse meningsverschillen Dat scherpt de geest. Ik heb er enkele waardevolle contacten aan overgehouden waar ik naar alle waarschijnlijkheid mee verder ga. In ieder geval nodig ik enkelen uit voor het Inspire2Live Annual Congress van 7, 8 en 9 februari 2018 in Amsterdam. Een van de deelnemers ga ik ook vragen te spreken. Een waardevol en divers Discours. Dankjewel dat ik er bij aanwezig mocht zijn en een bijdrage mocht leveren.”
Aernout Somsen
Algemeen Directeur / Cardioloog, Cardiologiecentra Nederland
“Zeer inspirerende bijeenkomst met sprekers en toehoorders die belangrijke beslissingen en initiatieven nemen in de zorg. Onderwerp was praktisch en werd vanuit verschillende richtingen belicht. Het uitnodigen van sprekers die niet direct aan de zorg gerelateerd zijn geeft een frisse kijk op de medische uitdagingen.”
Jan Kremer
Hoogleraar Patiëntgerichte Innovatie IQ Healthcare, Radboudumc
“Waardevolle bijeenkomst van een mix van mensen die vooruit willen in de zorg; een aanrader!”
Renée Barge
Lid Raad van Bestuur, Haaglanden Medisch Centrum
“Ik was voor het eerst aanwezig op het Ingendael Discours. Een verassende bijeenkomst vooral door de combinatie van deelnemers en grote variëteit aan onderwerpen (en perfecte locaties). De aanwezigheid van ervaren bestuurders en jongere mensen uit het veld en tegelijkertijd mensen uit de zorg maar ook daarbuiten leidde ertoe dat ik regelmatig in de twee dagen werd verrast met nieuwe inzichten.”
Michael Rutgers
Algemeen Directeur, Longfonds
“Het Ingendael Discours levert vernieuwende inzichten in de wereld van de zorg, inspirerende sprekers en goede onderlinge dialoog tussen zorgbestuurders. De diversiteit van het gezelschap is een groot voordeel terwijl de focus toch goed gericht is.”
Anne-Miek Vroom
Directeur, IKONE
“Wat was het een mooi discours. Erg waardevol om in deze setting met elkaar in contact te zijn. Ik heb er ook weer nieuwe inzichten door verkregen.”
Erik Gerritsen
Secretaris-Generaal, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
“De sfeer die ik meekreeg tijdens de periode dat ik er bij was was er wel een van energie. Zou dat wellicht aan de samenstelling van de deelnemers en sprekers liggen? Viel mij op dat er veel koplopers/voorlopers uit het veld zelf een prominente plek in het programma hebben gekregen. Heel goed! Die laten immers zien dat het gewoon kan en nemen daarbij de alibi/ja maar/ik wil maar maar het ligt aan de anderen dat het niet lukt types/geluiden wellicht minder kans op domineren kregen? Kreeg dus de indruk dat je een groep bij elkaar hebt verzameld met energie en drang om echt door te pakken/iets te doen.”
Henk Gerla
Lid Raad van Bestuur, Zorg en Zekerheid
“Het Ingendael Discours was weer een waardevolle bijeenkomst. Door de gemengde samenstelling van het gezelschap en de overzichtelijke omvang van de groep is er alle ruimte voor indringende gesprekken over actuele thema’s in de zorg. De gecreëerde setting qua sfeer en omgeving is zodanig dat de deelnemers elkaar echt ontmoeten waardoor dilemma’s goed besproken kunnen worden.”
Eric Rikkert
Lid Raad van Bestuur, Medisch Spectrum Twente
“Met grote tevredenheid kijk ik terug op de Ingendael bijeenkomst “Patiënt als CEO van de Zorg”. In mijn ogen hebben zij de ideale opzet gevonden om bestuurders in twee dagen tijd een belangrijk onderwerp op veel verschillende manieren te benaderen waardoor het een zeer boeiende twee daagse is geworden. Uiteraard vind iedereen dat de patiënt centraal moet staan maar met de nu gekozen CEO benadering, krijg je als bestuurder toch een veel breder inzicht met invalshoeken die ik zelf nog niet bewandeld had. Daarnaast is ook de kracht van het programma dat vrijwel alle deelnemers ook een rol hebben in een interview estafette, wake up call, groepsdialoog etc. Kortom achterover zitten en luisteren is er niet bij maar actief deelnemen, mening geven en samen tot “nieuwe” inzichten komen is het credo. Een hele mooie uitspraak tijdens de sessie was “alleen ga je snel, samen ga je verder”. Dat is ook wat ik duidelijk gemerkt heb en waardoor je echt met een tas vol met bagage weer naar huis gaat. In ieder geval heeft het mij inspiratie gegeven en ook geleerd dat niet alleen praten met patiënten van belang is maar vooral ook erkennen dat er verschillende patiënten zijn die niet op één lijn zitten maar die ieder op hun eigen wijze kijken naar de digitale ontwikkelingen en daar op zeer uiteenlopende wijze mee omgaan en een mening over hebben. De “Patiënt als CEO” is nu nog een richting om over na te denken en over enkele jaren gewoon een feit. Wat ook zeker een belangrijke rol heeft gespeeld is de gastvrijheid en de rustieke omgeving waar de twee dagen zijn doorgebracht. Het was voor mij de tweede keer maar niet de laatste.”
Ties Eikendal
SEH-arts, Radboudumc
“Kijk met veel plezier terug op het Ingendael Discours! Voor mij de meest leerzame dagen uit mijn medische loopbaan. Bijzonder gevarieerde groep met mensen met een verschillende achtergrond waardoor onderwerpen vanuit verschillende perspectieven belicht worden. De sprekers hebben daarnaast hun sporen verdiend en mogen met recht experts op hun vakgebied genoemd worden hetgeen leidt tot inhoudelijk zeer leerzame, felle maar zeer respectvol gevoerde discussies. Dit jaar met als centraal thema de patiënt als ceo van zijn zorg hetgeen zorgt voor een focus maar er bleek ook meer dan genoeg ruimte om andere zaken aan bod te laten komen. De opbouw van het Discours is afwisselend, divers, flexibel en daardoor continu garantie voor energie en participatie. Ook sociale interactie speelt een grote rol. Dit Discours is voor mij compleet en ik keer in 2018 graag terug!”
Michel Dutrée
Algemeen Directeur, Assistis
“Het knappe van Eugénie Blommestein is dat ze voor haar Ingendael Discours een diverse groep mensen weet uit te nodigen die na 3 dagen elkaar bijna allemaal gesproken hebben. Haar geheim? Het steeds wisselen van zaal, waardoor de kans dat je twee keer naast dezelfde persoon komt te zitten klein is. Ook de opzet van de twee informele diners aan ronde tafels nodigen uit tot een optimale gedachtewisseling. De opzet van het programma is geheel gericht op interactie en dat werpt zijn vruchten af. Dit jaar was het onderwerp “Patiënt als CEO van zijn zorg”. Een raak gekozen onderwerp, omdat decennialang de patiënt in het jargon steeds centraal heeft gestaan, echter in de praktijk van alledag meestal buitenspel. Wat mij bijzonder aansprak waren de verhalen over de professionalisering van de patiënt. We hoorden inspirerende voorbeelden van het betrekken van de échte patiënt bij zijn/haar zorg. Het intensieve programma werd anderhalf uur onderbroken voor een buitenactiviteit. Dit jaar hebben we gevaren op de Binnendieze in Den Bosch. Dit korte tochtje werkte als “breinrust” om alle input goed te kunnen verwerken door even met heel iets anders bezig te zijn. Kortom, een mooi programma dat mij zowel qua kennis als qua netwerk veel heeft opgeleverd. Ben na alweer benieuwd welk onderwerp we in 2018 gaan bespreken!”
Vincent Buitendijk
Raad van Bestuur, Libra Revalidatie & audiologie
“Ik kijk met veel genoegen terug op de afgelopen Ingendael Discours in Vught. Het bewijst m.i. dat je niet ver hoeft te reizen om inspiratie op te doen. Met de aanwezigheid van de bestuurder van de Martiniklinik uit Hamburg kreeg het ook een internationaal karakter. Ik vind het concept erg krachtig, een goed gemêleerde groep van bestuurders uit de diverse sectoren van de cure, medisch specialisten en heel waardevol patiënt advocats. Deze groep is vanaf woensdagmiddag t/m vrijdag bij elkaar, waardoor er een duidelijke verdieping in de contacten plaats vind. Het geeft boeiende discussie en veel aha momenten. Voor mij heeft het nieuwe inzichten opgeleverd en de bewustwording dat ondanks dat we best goed bezig zijn met mijn eigen organisatie als je het hebt over volwaardige patiëntparticipatie, er toch nog wel verbeteringen zat overblijven om aan te werken. Ik kijk uit naar volgend jaar!”
Marc van Hagen
Directeur Business Development Zorg, Facilicom
“Onze grootste uitdaging ligt in het doelmatiger en patiënt gerichter maken van de al zeer goede ziekenhuiszorg in Nederland. Dat moeten we samen doen, in dialoog; patiënten, politiek, zorgverzekeraars, bestuurders, medici en professionals van buiten de zorg. Alleen ga je harder, samen kom je verder. Op het Ingendael Discours 2017 zijn, net als tijdens de voorgaande edities, hele open, stevige en op oplossingen gerichte gesprekken gevoerd tussen al deze stakeholders over de toekomst van onze zorg. Als ‘denkkracht van buiten’ is Facilicom met name op de gebieden van ‘concurrentiekracht’, ‘bedrijfsvoering’, ‘innovatie’ en ‘beleving/gastvrijheid’ in staat om een inhoudelijke bijdrage te leveren aan deze discussie. Al met al was het weer een zeer waardevolle en bijzondere bijeenkomst.”
Jan Berkelmans
Directeur Zorg, ONVZ Zorgverzekeraar
“Met veel genoegen heb ik deelgenomen aan het Ingendael Discours 2017, met als thema Patiënt als CEO van zijn zorg. Een verfrissende invalshoek die uitnodigt het belang van de patiënt meer op de voorgrond te plaatsen bij het denken over actuele ontwikkelingen en vraagstukken in de zorg. Het programma bleek uiterst zorgvuldig opgebouwd met een mooie balans tussen sprekers, interactieve sessies en informele momenten van samenzijn. Waarbij niet onvermeld mag blijven dat ook de keuze om gedurende de dagen regelmatig te wisselen van locatie en ruimte zorgde voor een prettige dynamiek. De stuk voor stuk inspirerende sprekers, de diverse achtergronden van de deelnemers en de goede gesprekken maakten het discours echt onderscheidend. Ik kijk dan ook terug op een intensief en waardevol samenzijn.”
Marja Weijers
Voorzitter Raad van Bestuur, Laurentius Ziekenhuis
“Ik vond het ook dit jaar een mooi programma. De combinatie van een niet te groot, geselecteerd gezelschap met daarbij professionals uit de zogenaamde andere wereld (welke wereld eigenlijk niet veel anders is, zoals bij de bank!!)) rondom 1 thema maakt dat het wederom een insprekende bijeenkomst was. Ik heb gesproken met diverse deelnemers, wat weer heeft gelid tot verdere verdieping van verschillende thema’s. Daar is gelukkig ook voldoende tijd voor.. Maar ook probeer ik een aantal zaken te vertalen naar mijn eigen organisatie, zoals betrokkenheid cliënten, hoe veilig is mijn ziekenhuis etc. Al met al dus weer zeer geslaagd, dank hiervoor.”
Yvonne van Rooy
Voorzitter, NVZ vereniging van ziekenhuizen
Het is ieder jaar weer een plezier om bij het Ingendael Discours te zijn. Dat heeft alles te maken met de creatieve en slimme opzet. Naast sprekers uit de zorg zijn er ook altijd enkele sprekers van buitenbeentje zorgsector die het altijd actuele thema op een informatieve en vaak verrassende manier belichten. Echt food for Thought! Daarnaast is de setting ook zo dat de deelnemers veel gelegenheid hebben voor onderling contact en van elkaar kunnen leren. Ik heb er ieder jaar weer inzichten van meegenomen waar ik daarna echt iets mee heb kunnen doen voor de NVZ.
Martijn van Mourik
Technisch Geneeskundige, Amsterdam UMC / locatie AMC
"Het Ingendael Discours 2017 was voor mij een inspirerende bijeenkomst. Door de kleinschaligheid heb ik voldoende tijd gehad om met veel verschillende mensen in het gezelschap kennis te maken. De strakke organisatie zorgde ervoor dat er voldoende tijd was om tussen het programma door in de pauzes met elkaar te netwerken . De verschillende vormen van presenteren (inleiding/discussie, interview-estafette, paneldiscussie) in combinatie met een goede moderator (scherp, humoristisch en zelf inhoudelijk expert) zorgde voor veel interactie terwijl inspirerende sprekers (juist ook buiten de gezondheidszorg) weer extra kennis in de groep brachten. De mix van zorgbestuurders, zorgprofessionals, patiëntenvertegenwoordiging en beleidsmakers zorgt voor een gezonde balans in de discussies. Voor mij persoonlijk heeft het nieuwe inzichten geboden in hoe bepaalde innovaties tot stand zijn gekomen en daadwerkelijk geïmplementeerd kunnen worden in de zorg. Het is vaak een kwestie van gewoon doen en met de betrokken partijen die mogelijk een belemmering vormen om de tafel te gaan, om te toetsen of die belemmeringen wel reëel zijn en waar de ruimte in het systeem zit. De meerwaarde voor mij aan deze bijeenkomst is het belangrijke netwerk van echte doeners in de zorg en personen die niet alleen consumeren wanneer het over innovatie en verandering gaat, maar hier ook daadwerkelijk zelf aan meedoen. Iedereen heeft tijdens het Ingendael Discours zijn of haar bijdrage aan de groep geleverd."
Detlef Loppow
CEO, Martini-Klinik
It was a great honor for me to give the kick-off presentation. Christiaan’s moderation and Marjolein’s comments finally lead to a vivid discussion. I was really impressed by the audience you have brought together: Board members of insurance companies, the general secretary of the minister of health, many medical and administrative board members of hospitals and Anne-Miek and Peter as patient advocates together with CEOs of innovative companies guaranteed good discussions after every presentation. The visionary talk of Jan Robat about the potentials and the retrospective of Petra about the risk of digitalization in healthcare showed that we all have to face the same opportunities and risks. In terms of innovative ideas I appreciated the conversation with Henk Veeze from Diabeter and Aernout Somsen from HartWacht. They showed inspiring ways to bring the care to the patient. A detail that was very good from my point of view, was that we changed the locations frequently. There were always other participants sitting next to each other and starting conversations. It was a pleasure to join this intimate intellectual and practical discussions of payers, providers and patients in such a nice architectural and cultural surrounding.

Organisatie

Een initiatief van:

Over Blommestein Groep
Blommestein Groep ontwikkelt geïntegreerde ontmoetingsconcepten voor het duurzaam verbinden van publieke en private organisaties op het hoogste niveau. We richten ons hierbij op het op structurele en dynamische wijze informeren en enthousiasmeren van topbestuurders, topambtenaren en professionals met als doel draagvlak te creëren voor vernieuwing door:

•       het vergroten van betrokkenheid
•       het opbouwen van vertrouwen en
•       het mobiliseren van creativiteit